Vad är WiFi Heatmaps eller värmekartor för trådlösa nätverk?

Vad är WiFi Heatmaps eller värmekartor för trådlösa nätverk?

Image Source: FreeImages‍

WiFi heatmaps, eller värmekartor, har blivit oumbärliga verktyg i dagens digitala värld. De erbjuder en visuell presentation av trådlösa signaler som ger insikt i hur ett WiFi-nätverk presterar inom ett visst utrymme.

Vad är en WiFi Heatmap?

En WiFi heatmap är en teknisk bild som visar styrkan och kvaliteten på trådlösa signaler inom ett visst område. De är effektiva att använda för att identifiera och lösa utmaningar med WiFi-täckning och för att optimera nätverksprestanda.

Varför behöver du en WiFi Heatmap?

En WiFi heatmap kan hjälpa dig att planera för implementeringen av nya trådlösa nätverk och optimera befintliga system. Den kan användas för att:

  1. Planera placeringen av accesspunkter

  2. Skapa kanal- och strömplaner

  3. Justera systemkonfigurationen

  4. Identifiera områden med låg signal

  5. Identifiera källor till störningar

Hur fungerar en WiFi Heatmap?

WiFi heatmap-programvaran fungerar genom att metodiskt fånga och registrera signalnivåerna för dina accesspunkter på din plats med tex en bärbar datorer eller annan en enhet för att registrera dessa mätvärden. Efter analysen genereras en rapport som visar prestanda för varje accesspunkt genom att visualisera en färg på skärmen som korrelerar med signalstyrkan.

Hur man kommer igång

För att skapa din egen WiFi heatmap behöver du följande:

  • En dator, laptop eller surfplatta

  • WiFi heatmap-programvara

  • Detaljerad information om byggnaden, applikationerna och enheterna som används

  • Byggnadsplaner

Vanlig WiFi Heatmapping-programvara

Det finns flera företag som levererar heatmap-programvara.
Här nämner vi några:

  • NetSpot https://www.netspotapp.com/

  • Acrylic WiFi https://www.acrylicwifi.com/en/

  • VisiWave https://www.visiwave.com/

  • Ekahau https://www.ekahau.com/

  • iBwave https://www.ibwave.com/

  • AirMagnet http://enterprise.netscout.com/enterprise-network/wireless-network/wifi-analyzer-airmagnet

Använda en WiFi Heatmap

För att få mest möjliga nytta av en WiFi heatmap ska du se till att du förstår hur man läser och tolkar data. En bra tumregel är att grönt representerar optimal signalstyrka, gult är svagare men okej, och rött är det lägsta och bör avhjälpas genom någon typ av åtgärd.

Fördelar med rekonditionerad nätverksutrustning.

Genom att köpa rekonditionerad utrustning kan man spara pengar eftersom dessa produkter vanligtvis säljs till ett lägre pris än nya produkter. Detta är fördelaktigt för företag eller organisationer som har en stram budget eller behöver göra stora inköp av nätverksutrustning.

En annan fördel med rekonditionerad IT-utrustning är att garantin ofta är likvärdig med nya produkter. Detta betyder att om produkten skulle gå sönder eller ha något fel, kan den returneras och repareras eller bytas ut utan extra kostnad. Det ger dig som användare en känsla av trygghet och skapar förtroende för produkten.

Att ha rekonditionerad utrustning som reservdelar i sitt trådlösa nätverk kan vara till stor fördel. Om en accesspunkt eller annan nätverkskomponent går sönder kan man snabbt byta ut den med en reservdel istället för att behöva vänta på en ny produkt att levereras. Detta minskar avbrott i nätverksanslutningen och säkerställer en smidig drift av nätverket.

Ni kommer åt nätverksutrustning som passar er både ny och rekonditionerad på denna länk

Tillbaka till blogg