Ubuntu ett alternativ till Windows 10 när supporten slutar i oktober 2025

Ubuntu ett alternativ till Windows 10 när supporten slutar i oktober 2025

Supporten av Windows 10 avslutas Oktober 2025:
Dags att prova Ubuntu redan nu?

Något som kommer att påverka många företag och individuella användare världen över är när Windows 10 slutsupport är planerad till oktober 2025. Vad kan vara bra att redan nu tänka till kring, vilka alternativ finns eller är det bara att åka till “skroten” med sin gamla dator i oktober nästa år?
Dags att i alla fall överväga att skifta till
Ubuntu? Låt oss dyka ner i ämnet.

Windows 10 Slutsupport

Microsoft har nyligen meddelat att supporten för deras populära operativsystem, Windows 10, kommer att avslutas i oktober 2025.
Detta innebär att Microsoft inte kommer att tillhandahålla några mer buggfixar, säkerhetsuppdateringar eller teknisk support för eventuella problem som kan uppstå.

När stödet för Windows 10 slutar kan upp till 240 miljoner datorer påverkas och kan behöva skrotas”

Vad innebär då detta för företag och individuella användare?

Många organisationer och användare kommer att behöva göra förändringar när detta inträffar. Många äldre datorer kommer inte klara av att köra det senaste operativsystemet, Windows 11. Det kräver att dessa datorer ersätts vilket i sin tur innebär stora framtida kostnader för företag och individer.

Finns alternativ till Windows 10?

Ett alternativ till att uppgradera till Windows 11 istället för att ersätta äldre datorer är att skifta till ett annat operativsystem. Ett av de mest populära alternativen är Linux-baserade operativsystemet Ubuntu.

Vad är Ubuntu?

Ubuntu är ett fritt och öppet operativsystem baserat på Linux. Det är känt för sin stabilitet och säkerhet. Dessutom ger Ubuntu användaren en enkel och överskådlig upplevelse och god prestanda, vilket gör det till ett populärt val för både företag och individuella användare.

Varför överväga Ubuntu?

Ubuntu har mycket att erbjuda, särskilt för företag. Till exempel släppte Ubuntu 23.04 i april 2023 förmågan att ansluta direkt till Microsofts Azure Active Directory för centraliserad användarautentisering och identitetshantering – en första för en Linux-baserad desktop distribution.

Ubuntu och Azure Active Directory

Detta innebär att Ubuntu-användare kan använda samma inloggningsuppgifter för att få åtkomst till sina Ubuntu-system som de gör för att komma åt sina Azure-tjänster. Detta kan göra det mycket enklare för företag att hantera sina användares åtkomst till olika resurser.

Ubuntu och Subiquity

Ubuntu 23.04 introducerade också en ny installationmotor för Ubuntu-server och desktop kallad Subiquity. Detta gör det möjligt för samma automatiska installationskonfigurationsflöden att användas för både skrivbord och servrar.

Ubuntu Pro

För företag som överväger att byta till Ubuntu finns det också Ubuntu Pro. Detta erbjuder supportpaket på 10 år, vilket kan vara värt att överväga för företag som inte vill byta operativsystem ofta.

Summering

Med supporten för Windows 10 som slutar i oktober 2025 kan det vara dags att börja överväga alternativ. Ubuntu erbjuder många fördelar för både företag och individuella användare och kan vara värt att överväga som ett alternativ till Windows 10.

En bra "tumregel" är att maskiner som kan köra XP, Vista, Windows 7 eller x86 OS X nästan alltid kommer att vara mycket snabbare med Ubuntu”

Information om Ubuntu desktop,
https://ubuntu.com/desktop
Information om Systemkrav,
https://help.ubuntu.com/community/Installation/SystemRequirements

Denna text skrivs utan att jag på något sätt talar för eller på uppdrag av Canonical och att jag inte har något stöd från Canonical.
Texten är skriven i syfte att informera att användandet av öppen källkod i form av operativsystem eller annan mjukvara kan vara ett alternativ till andra system på marknaden idag.
Tillbaka till blogg