Vad är ITAM och hur kan det hjälpa organisationer hanterar sin IT-resurser?

Vad är ITAM och hur kan det hjälpa organisationer hanterar sin IT-resurser?

Information Technology Asset Management och är ett system som kan vara användbart för nästan alla typer av organisationer.
 
Det kan vara särskilt viktigt för de som har många IT-resurser och vill hålla koll på dessa på ett effektivt sätt. ITAM-systemet kan också vara användbart för företag som vill förbättra sina säkerhetsrutiner och minimera risken för dataförlust eller säkerhetshot. Genom att ha en komplett översikt över alla IT-resurser kan företaget också göra mer informerade investeringsbeslut och optimera sin IT-budget.
 
Här är några exempel på populära ITAM-system med öppen källkod:
 
OCS Inventory NG: Detta verktyg hjälper till att inventera IT-utrustning, samt att spåra programvaruanvändning och hårdvaruutförande. Det finns också möjlighet att skapa rapporter och hantera IT-inventarier.
 
GLPI (Gestionnaire Libre de Parc Informatique): Detta ITAM-system hjälper företag att hantera sin IT-infrastruktur och -inventarier, samt att spåra programvaruanvändning och hårdvaruutförande. Det finns också möjlighet att skapa rapporter och hålla koll på serviceavtal och -historik.
 
Snipe-IT: Detta verktyg används för att hantera IT-inventarier, spåra programvaru- och hårdvaruutförande, och hålla koll på serviceavtal. Det finns också möjlighet att skapa rapporter och tilldela utrustning till användare.
 
i-doit: Detta ITAM-system används för att hantera IT-inventarier, spåra programvaru- och hårdvaruutförande, och hålla koll på serviceavtal. Det finns också möjlighet att skapa rapporter och dokumentera IT-system och -processer.
 
Vissa av dessa system har gratisversion eller demoversioner man kan testa för att utvärdera och kan vara en början om man är nyfiken ITAM system.
 
För att summera här är några av fördelarna med att använda ett ITAM-system:
 
Ökad effektivitet: Ett ITAM-system hjälper företag att hålla koll på sina IT-resurser på ett strukturerat sätt, vilket kan öka effektiviteten och minska risken för fel.
 
Bättre beslutsunderlag: Genom att hålla koll på IT-resurser och användning kan organisationer få en bättre översikt över sina behov och göra mer informerade investeringsbeslut.
 
Minskad risk: Ett ITAM-system hjälper företag att minimera risken för dataförlust eller säkerhetshot genom att hålla koll på sina IT-resurser och se till att de är uppdaterade och säkra.
 
Ökad kontroll: Ett ITAM-system ger företaget en komplett översikt över sina IT-resurser, vilket kan hjälpa till att förbättra kontrollen över IT-system och -processer.
 
Möjlighet till kostnadsbesparingar: Genom att hålla koll på IT-resurser och användning kan företaget identifiera möjligheter till kostnadsbesparingar, till exempel genom att optimera IT-budgeten eller genom att hitta mer effektiva lösningar.
 
Intresserad av mer tips kring återbruk? Följ oss gärna här eller på Linkedin
 
#återbruk #ITAM #ITAD #cirkulerad
Tillbaka till blogg