Prestanda skillnad mellan DDR3-1600 och DDR4-3200

Prestanda skillnad mellan DDR3-1600 och DDR4-3200

På de senaste tio åren har det skett stora framsteg inom tekniken för datorminnen, vilket har resulterat i snabbare och mer effektiv RAM (Random Access Memory.)

Detta beror på en rad olika faktorer bland annat förbättringar i tillverkningsprocesser och utvecklingen av nya minnestyper. En av de största skillnaderna mellan RAM från tio år sedan och idag är hastigheten.

I dag kan minnen ha överföringshastigheter på 3200 MT/s (MT/s = MegaTransfers per Second), jämfört med 1600 MT/s för tio år sedan. I praktiken innebär 3200.00 MT/s överföringshastigheter på 25600 MB/s vilket en i7-3720QM processor från Q2 2012 hade som maximal bandbredd... för 10 år sedan...

För att du ska kunna dra nytta av den nya minnestekniken idag fullt ut kan det vara viktigt att se över att moderkort, processor och att övriga komponenter inte blir en flaskhals i systemet.

I prestandatest kan de nya minnes modulerna vara upp till dubbelt så snabba i en optimal testdator och upp till hälften så snabba i en mindre optimerade dator jämfört med den gamla minnestypen.

Sammanfattningsvis att säga att RAM minnen är lite efter sin tid eller att processorerna var före sin tid och att det inte skiljer sig så mycket i prestanda över 10 får en själv att fundera....vad får man egentligen för pengarna när man köper en ny dator jämfört med en bättre begagnad?

Intresserad av mer tips kring återbruk? Följ oss gärna här på Linkedin

Tillbaka till blogg