EOL, EOS och MTBF vanliga termer inom informations och kommunikationsteknologi

EOL, EOS och MTBF vanliga termer inom informations och kommunikationsteknologi

Produkter produceras oftast under en begränsad tid speciellt när det kommer till informations och kommunikationsteknologi (#IKT).

Vid lansering av nya modeller lägger tillverkaren ibland till nya funktioner för att öka eller bredda sitt kundsegment. Ibland gäller det bara att övertyga konsumenten från produktmedvetenhet till produktövertygelse genom bra marknadsföring.
 
Detta teknikskifte kallas för end of life (EOL), vilket i praktiken betyder att tillverkaren slutar att producera, marknadsföra och drar tillbaka produkten från marknaden.
Prissänkningar, rabatterade och ofta tidsbestämda priser på de nylanserade modellerna får oss därför att gå över till de nya. 

End of service / end of support (EOS) är ytterligare en term man bör känna till som kommer efter EOL där produkten helt eller delvis slutar att supporteras med mjukvara och eller underhållas och tillverkaren inte längre utför garantiservice åtgärder. 

MTBF = Mean Time Between Failures är ett medeltal som används för att beskriva när en produkt i teorin bör bli defekt, slutar att fungera eller kan behöva repareras.

Om man till exempel tar en nätverks-switch eller en hårddisk kan en MTBF vara allt mellan 100 000 - 1 000 000 timmar eller runt 11 - 114 år beroende på märke och modell.

Vill man därför utöka, #reparera, eller #uppgradera sin IT-park genom att köpa in enheter som kan användas så länge som möjligt kan man titta efter EOL och EOS datum och använda MTBF för att få en känsla av hur länge produkten säljs, supporteras och förväntas kunna hållas i drift

#cirkulerad #cirkulärekonomi #återbruk

Intresserad av mer tips kring återbruk? Följ oss gärna här eller på Linkedin

Tillbaka till blogg